HORMONSKI DISBALANS KOD PACIJENTA SA HIPOGONADIZMOM I TOKSOPLAZMOZOM BAZE LOBANJE - Kostić, Aleksandar; Ilić, Jovan; Ilić, Marija; Golubović, Jagoš; Nikola; Mitić, Milica; Đorđević Spasić, Marina (Acta medica Medianae, 2026)
T oksoplazmoza predstavlja globalno rasprostranjenu infekciju koju izaziva parazit Toxoplasma gondii (T. gondii), prilagodljiv i široko rasprostranjen organizam. Ovaj prikaz slučaja zasnovan je na ispitivanju promena u hormonskom disbalansu kod pacijenta sa infekcijom parazitom T. gondii. Kod četrdesetpetogodišnjeg muškarca, kojeg je neurohirurg pregledao zbog problema sa vidom i povremenih glavobolja, magnetnom rezonancom mozga utvrđeno je prisustvo ekstrakranijalnih simetričnih cističnih lezija manjih od jednog centimetra u bazi lobanje. Nije bilo znakova intrakranijalnog zahvatanja, kao ni zahvatanja u selarnoj regiji. Iako je ovaj pacijent imao sekundarni hipogonadizam, sa niskim vrednostima i luteinizirajućeg hormona (LH) i folikostimulirajućeg hormona (FSH), parazit T. gondii nije doveo do povećanja nivoa testosterona. Ovaj redak slučaj pacijenta sa infekcijom parazitom T. gondii i hipogonadizmom naglašava potrebu za daljim istraživanjem, koje je neophodno sprovesti da bi se bolje razumeli patofiziološki mehanizmi koji leže u osnovi infekcije ovim parazitom.