UTICAJ GESTACIJSKE STAROSTI, TELESNE MASE I KONCENTRACIJE KREATININA U SERUMU NA KONCENTRACIJU VANKOMICINA U SERUMU PRILIKOM LEČENJA NEONATALNE SEPSE: PILOT STUDIJA JEDNOG CENTRA - Trajković, Hristina (Acta medica Medianae, 2026)
Neonatalna sepsa je ozbiljno zdravstveno stanje, koje karakteriše sistemska infekcija kod novorođenčadi mlađe od dvadeset osam dana. Terapija kasne neonatalne sepse zasnovana je na kombinaciji vankomicina i meropenema. Cilj ove pilot studije bio je da se ispita uticaj telesne težine novorođenčeta, gestacijske starosti i vrednosti kreatinina na koncentraciju vankomicina u serumu prilikom lečenja neonatalne sepse. Istraživanje je obuhvatilo trinaest pacijenata koji su od juna do oktobra 2024. godine primljeni na Kliniku za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Niš sa dijagnozom neonatalne sepse. Poželjna koncentracija vankomicina u serumu, koja iznosi između 10 µg/ml i 15 µg/ml, zabeležena je kod 38,5% ispitanika. Budući da uzorak uzet u obzir nije velik, može se reći da uticaj gestacijske starosti, telesne težine i vrednosti kreatinemije na koncentraciju vankomicina u serumu nije statistički značajan. Međutim, deskriptivna statistika pokazuje da se može uočiti značajna razlika između ovih grupa, tako da je poželjno obaviti dalja istraživanja.