PROGNOSTIČKI FAKTORI LOKOREGIONALNIH RECIDIVA NAKON SUPRAKRIKOIDNE LARINGEKTOMIJE - Samac, Ksenija; Čanji, Karol; Jović, Rajko; Kljajić, Vladimir; Tovilović, Vanja; Sivčev, Ivan; Bogdanović, Mladen; Đurović, Vladimir; Zbućnović, Dušan (Acta medica Medianae, 2026)
Suprakrikoidna laringektomija, koja se imenuje i kao otvorena parcijalna horizontalna laringektomija tip II (OPH II), podrazumeva resekciju ventrikularnih nabora, glasnica, paraglotisnog prostora, tireoidne hrskavice (opciono jedne aritenoidne hrskavice) i, u zavisnosti od toga da li je reč o podgrupi OPH II A ili B, epiglotisa. Lokoregionalna kontrola bolesti predstavlja kompleksan fenomen koji obuhvata karakteristike tumora, pacijenta i genetske faktore. Cilj ove studije bila je identifikacija faktora koji mogu ukazati na povećanu mogućnost pojave lokoregionalnih recidiva posle suprakrikoidne laringektomije. Ova retrospektivna studija obuhvatila je sto četiri pacijenta lečena na Klinici za otorinolaringologiju i hirurgiju glave i vrata Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine između 2002. i 2020. godine koja su bila podvrgnuta suprakrikoidnoj laringektomiji. Kao prediktivni faktori za pojavu lokoregionalnih recidiva tumora u obzir su uzeti patohistološki verifikovan TN stadijum, invazija tireoidne hrskavice, pozitivne margine, vaskularna invazija, pozitivan delfski limfni čvor i ekstranodalna propagacija metastatske bolesti. Medijana vremena pojave lokalnog recidiva iznosila je dvadeset dva meseca (9,5–59,5), a medijana pojave regionalnog recidiva dvadeset i jedan mesec (10–38,5). Statistička značajnost u pojavi lokalnih recidiva bolesti zabeležena je u vezi sa prisustvom patohistološki potvrđenih pozitivnih margina (p = 0,033) i vaskularnom invazijom karcinoma (p = 0,029). Statistička značajnost vaskularne invazije zapažena je i u pojavi regionalnih (p = 0,041) i lokoregionalnih recidiva (p = 0,004). Patohistološki potvrđen T stadijum pokazao je statističku značajnost u pojavi regionalnih metastaza (p = 0,035). Patohistološki potvrđena vaskularna invazija izdvaja se kao nezavisan faktor na koji treba obratiti pažnju u terapijskom zbrinjavanju posle operacije radi postizanja kvalitetne lokoregionalne kontrole bolesti. U lokalnoj kontroli se uz vaskularnu invaziju ističe i važnost pozitivnih margina resekata.