UTICAJ METFORMINA NA BIOHEMIJSKE PARAMETRE KOD BOLESNIKA SA NEALKOHOLNOM MASNOM JETROM - Brzacki, Vesna (Acta medica Medianae, 2026)
Metabolička disfukcija povezana sa masnom bolešću jetre (engl. metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease – MASLD) predstavlja najčešći oblik hronične bolesti jetre u savremenom svetu. Može napredovati u nealkoholni steatohepatitis, što povećava rizik od razvoja ciroze jetre i hepatocelularnog karcinoma. Cilj ove studije bio je da se ispitaju efekti metformina na postizanje pozitivnih biohemijskih odgovora kod bolesnika sa MASLD-om. Studija je obuhvatila 146 bolesnika (96 muškaraca i 50 žena) sa MASLD-om, koji je dijagnostikovan ultrazvukom. Urađene su biohemijske analize. Vrednosti svih parametara merene su na početku, posle tri meseca terapije i posle šest meseci terapije. Prilikom svake posete lekaru mereni su telesna težina i indeks telesne mase (engl. body mass index – BMI). Svi bolesnici su na početku primali 750 mg metformina dva puta dnevno. Nakon šest meseci terapije došlo je do statistički značajnog smanjenja telesne težine. Ispostavilo se da smanjenje BMI-ja nema statistički značaj. Pri poređenju početnih vrednosti enzima jetre sa vrednostima posle tri meseca i posle šest meseci terapije metforminom, zabeleženo je njihovo značajno smanjenje. Nivoi holesterola i triglicerida u serumu opali su u toku lečenja metforminom. Statistički značajna razlika u vrednostima primećena je pri poređenju početnih vrednosti sa vrednostima nakon šest meseci lečenja. Došlo je do statistički značajnog smanjenja vrednosti HOMA-IR (engl. homeostatic model assessment for insulin resistance) indeksa posle tri meseca i posle šest meseci lečenja u odnosu na početnu liniju. Rezultati ove studije pokazuju da metformin može biti adekvatan dodatak ishrani, s obzirom na to da doprinosi smanjenju telesne težine i fizičkoj aktivnosti, postiže poboljšanje metaboličkih parametara, skoro bez neželjenih efekata, i da se dobro podnosi.