POJAVA RAZLIČITIH VRSTA DEPRESIJE KOD PACIJENTKINJA SA KARCINOMOM GRLIĆA MATERICE - conic, irena; Conić, Irena; Stojnev, Slavica; Tošić Golubović, Suzana; Petković, Ivan; Cvetanović, Ana; Krtinić, Dane; Radić, Milica; Milović Kovačević, Marijana; Živadinović, Aleksandar; Simić, Dusan (Acta medica Medianae, 2026)
Informacija da osoba boluje od teške bolesti koja je opasna po život, iznenadnа hospitalizacijа, hirurškа intervencijа i drugе mogućnosti lečenja koje mogu ugroziti biopsihosocijalni integritet pojedinca predstavljaju stresnu situaciju koja može dovesti do akutne reakcije na stres ili poremećaja prilagođavanja. Globalni cilj ovog istraživanja bio je da se ispita uticaj vrste terapije karcinoma grlića materice na psihički status pacijentkinja i pojavu depresije. Osnovni princip istraživanja bila je komparativna analiza rezultata dobijenih korišćenjem instrumenata za procenu stepena depresije u eksperimentalnoj i kontrolnoj grupi. U okviru prve eksperimentalne grupe izvršeno je poređenje pacijentkinja koje su podvrgnute operaciji i postoperativnoj hemoradijaciji. U okviru druge eksperimentalne grupe urađeno je poređenje pacijentkinja koje nisu bile operisane, ali su bile podvrgnute radikalnoj hemoradijaciji. Korišćeni su sledeći instrumenti istraživanja: polustrukturirani psihijatrijski intervju, ginekološki parametri (lokalni nalazi i stadijum bolesti) i Hamiltonova skala za depresiju. Univarijantna logistička regresiona analiza pokazala je da je kod pacijentkinja pre operacije (OR = 24,17; 95% PI: 4,81–121,57 i p < 0,001) i kod pacijentkinja pre radikalne hemoradijacije (OR = 45,99; 95% PI: 8,70–243,15 i p < 0,001) postojao značajno veći rizik od razvoja depresije nego kod pacijentkinja iz kontrolne grupe. Radikalna histerektomija je praćena porastom depresivnosti i u preoperativnom periodu i nakon operativnog lečenja. Radikalna hemoradijacija dovodi do povećanja depresivnosti u većem stepenu nego radikalna histerektomija i pre i posle tretmana.