SRČANA INSUFICIJENCIJA SA REDUKOVANOM EJEKCIONOM FRAKCIJOM UZROKOVANA ENZALUTAMIDOM - Todorović Mitić, Mirjana M; Todorović Marković, Marija; Cvetanović, Ana; Čevrljaković, Milan; Dinić, Ljubomir (Acta medica Medianae, 2026)
Karcinom prostate je drugo najčešće maligno oboljenje kod muškaraca i drugi vodeći uzrok smrti od malignih bolesti. Lečenje inoperabilnih pacijenata, pacijenata sa lokalno uznapredovalom ili metastatskom bolesti zahteva primenu terapije derivacije androgena. U protekloj deceniji u terapiju karcinoma prostate uvedeni su lekovi enzalutamid i abirateron. Bezbednosni profil ovih lekova i podaci iz kliničke prakse ukazuju na to da pomenuti lekovi imaju značajan uticaj na pojavu kardiovaskularnih komplikacija. Srčana insuficijencija je češći neželjeni efekat primene abiraterona. U ovom radu se prikazuje slučaj pacijenta kod kojeg je pojavu srčane insuficijencije izazvao enzalutamid. Pregledom literature nađena su samo dva slučaja srčane insfucijencije uzrokovane enzalutamidom u svetu. Neophodna su dalja istraživanja o uticaju nove antiandrogene terapije na kardiovaskularni sistem, kao i personalizovani pristup proceni funkcije kardiovaskularnog sistema i stratifikacija rizika od pojave potencijalnih kardiovaskularnih neželjenih efekata pre započinjanja terapije.