PREOPERATIVNA I POSTOPERATIVNA ANALIZA FUNKCIJE JETRE NAKON RESEKCIJE - Gmijovic, Marko; Damjanović, Zoran; Aleksandar, Kamenov; Stojiljkovic, Vladimir; Bjelakovic, Milica; Stojanovic, Marko; Jovanovic, Tamara; Bojanić, Novica (Acta medica Medianae, 2026)
Lekari koji se bave hirurgijom jetre ističu važnost temeljne preoperativne procene funkcionalnosti jetre i njenih rezervi, koja se sprovodi da bi se minimalizovao rizik od nastanka komplikacija u toku operacije, naročito kod bolesnika sa cirozom jetre, žuticom ili kod bolesnika koji su dugo na hemoterapiji. U istraživanju je učestvovalo trideset bolesnika kojima je urađena hepatektomija zbog postojanja tumora, uključujući metastaze kolorektalnog karcinoma. Parametri su analizirani u dvema fazama: pre operacije i posle operacije. Praćeno je stanje parenhima jetre na osnovu određenih biohemijskih parametara funkcije jetre (aktivnost enzima alkalne fosfataze, aspartat aminotransaminaze (AST), alanin aminotransferaze (ALT), gama-glutamil transferaze (γGT), kao i bilirubina ‒ ukupnog bilirubina (engl. total bilirubin ‒ TBIL) i direktnog bilirubina (engl. direct bilirubin ‒ DBIL) ‒ laktat dehidrogenaze (LDH) i albumina) i parametara metaboličkog sindroma (glukoza, urea, kreatinin, krvni pritisak) preoperativno i postoperativno. Ovo istraživanje je pružilo uvid u karakteristike oštećenja tkiva jetre nakon resekcije jetre, do kojeg se došlo na osnovu parametara za praćenje funkcije jetre. Budući da su zasnovani na primeni savremenih metoda i istraživanju odgovarajuće literature, ovi rezultati mogu pomoći u daljem unapređenju terapijskih postupaka i strategija za postoperativnu negu, s obzirom na to da pružaju korisne smernice za poboljšanje ishoda lečenja.