KARCINOM DOJKE SA HER2 STATUSOM NISKE EKSPRESIJE: NOVA TERAPIJSKA POJAVA - Cvetanovic, Ana S; Jankovic, Kristina (Acta medica Medianae, 2026)
Ciljane HER2 terapije koje se koriste u lečenju ranog karcinoma dojke pozitivnog na HER2 i metastatskog karcinoma dojke (engl. metastatic breast cancer ‒ mBC) obuhvataju monoklonska antitela, kao što su trastuzumab, pertuzumab i margetuksimab, zatim konjugate antitela i leka (engl. antibody‒drug conjugate ‒ ADC), kao što su trastuzumab-emtazin (T-DM1) i trastuzumab-derukstekan (T-DXd) i inhibitore tirozin kinaze poput tukatiniba, lapatiniba i neratiniba. Uvođenje ovih lekova u kliničku praksu dramatično je popravilo tok lečenja karcinoma dojke pozitivnog na HER2. Uprkos tome, klinička evaluacija trastuzumaba, pertuzumaba i T-DM1 nije ukazala na njihove značajnije prednosti u grupi bolesnika sa slabo pozitivnim HER2, te su ovi bolesnici svrstani u grupu karcinoma negativnih na HER2 i lečeni na osnovu ekspresije hormonskih receptora (HR) ili drugih biomarkera. Trastuzumab derukstekan, konjugat antitela i leka, koji je najpre pokazao svoju efikasnost u lečenju metastatskog karcinoma dojke pozitivnog na HER2 a potom i u lečenju karcinoma dojke sa niskom HER2 ekspresijom, koji su prema imunohistohemijskom skoru klasifikovani kao IHC+1 i IHC+2 sa negativnom fluorescentnom in situ hibridizacijom (engl. fluorescence in situ hybridization ‒ FISH), uveo je u kliničku praksu novi tip HER2 karcinoma dojke ‒ tumore slabo pozitivnog HER2 statusa. Posle objavljenih rezultata studije DESTINY-Breast04 jasno je da se lečenje karcinoma dojke može usmeriti na nisku pozitivnost HER2. Rezultati su promenili kliničku praksu i u lečenju slabo pozitivnog HER2 metastatskog karcinoma dojke pozitivnog na HR i u lečenju slabo pozitivnog HER2 metastatskog karcinoma dojke negativnog na HR. Neophodna su dodatna istraživanja koja bi standardizovala HER2 testiranje, prevenirala neželjena dejstva koja ima T-DXd i rezistenciju na terapiju i odredila optimalnu dozu dostupnih terapijskih opcija. Takođe, potrebno je da buduća istraživanja pozicioniraju pomenute lekove i kada je reč o lečenju ranog karcinoma dojke slabo pozitivnog na HER2.