ISTRAŽIVANJE BILIJARNOG ILEUSA: REDAK I KOMPLEKSAN KLINIČKI SLUČAJ - Kasalović, Mladen (Acta medica Medianae, 2026)
Bilijarni ileus je retka komplikacija povezana sa holelitijazom. Premda čini manje od 4% opstrukcija tankog creva kod bolesnika koji imaju manje od 65 godina, prevalencija bilijarnog ileusa raste na 25% kod bolesnika koji imaju više od 65 godina. Lekari treba da odluče da li će odmah zatvoriti jednostepenu ili dvostepenu holecistointestinalnu fistulu ili će sačekati prirodno zatvaranje. Šezdesetdvogodišnja bolesnica je došla na Kliniku za hirurgiju sa jakim bolovima u stomaku, uglavnom sa desne strane, i sa osećajem nadutosti. Kao simptome je navela zatvor, mučninu i povraćanje. Zakazana je hitna eksplorativna laparotomija. U toku hirurškog zahvata je pažljivim istraživanjem uočeno značajno proširenje proksimalnog dela creva i pronađen je kamen u žuči koji je dospeo u jejunum. Kamen je uspešno uklonjen, a potom je zatvoreno mesto enterotomije. U ovom radu je prikazano stanje koje se retko sreće u praksi. Kod starijih bolesnika kod kojih postoje kliničke manifestacije opstrukcije creva i hronični problemi sa žučnom kesom treba razmotriti ovu retku bolest; to posebno važi za žene i starije bolesnike.