ANALIZA TRENDOVA U IZVOĐENJU URINARNIH DERIVACIJA NAKON TOTALNE CISTEKTOMIJE: PETNAESTOGODIŠNJE ISKUSTVO - Bašić, prof. dr Dragoslav; Ignjatović, Ivan; Janković Veličković, Ljubinka; Ignjatović, Aleksandra (Acta medica Medianae, 2025)
bolesnika koji su bili podvrgnuti radikalnoj cistektomiji (RC) od 2008. do 2023. godine, s posebnim osvrtom na vreme pandemije kovida 19. Ukupno 283 bolesnika (243 muškarca i 40 žena, prosečne starosti 65,07 godina ± 7,73 godine) klasifikovana su prema tipu UD-a u sledeće grupe: Mainz pouch II (MP II) – 85 bolesnika; ileumski provodnik (engl. ileal conduit ‒ IC) – 89 bolesnika; ureterokutaneostomija (engl. ureterocutaneostomy ‒ UCS) ‒ 105 bolesnika; perkutana nefrostomija (engl. percutaneous nephrostomy ‒ PCN) – 4 bolesnika. Relativni udeo inkontinentih i kontinentnih UD-a iznosio je 70% i 30%, redom. MP II je bio najzastupljeniji UD od 2008. do 2013. godine, IC od 2014. do 2019. godine, a UCS od 2019. do 2023. godine. Najzastupljeniji UD bio je UCS (37,1%), a onda slede IC (31,4%), MP2 (30,0%) i PCN (1,4%). Trendovi UD-a menjali su se kroz vreme, s tim što su MP II i IC imali relativno stabilan udeo na godišnjem nivou, a UCS najmanji udeo do izbijanja pandemije kovida 19; tada je značajno povećan udeo UCS-a, a vrhunac je dostigao 2022. godine. Analiza trenda pokazuje značajno povećanje UCS-a između 2008. i 2023. godine (p < 0,001), dok značajnije promene trendova u preostalim grupama nisu zabeležene (p > 0,05). Trendovi kontinentnih i inkontinentnih UD-a nakon RC-a predstavljeni u ovoj studiji odgovaraju podacima iz savremene literature.