KOMPLEKSNOST REHABILITACIJE NAKON ISTOVREMENE OBOSTRANE UGRADNJE ENDOPROTEZA KOD PACIJENTA SA RAZVOJNOM DISPLAZIJOM KUKOVA: PRIKAZ SLUČAJA - Pejčić, Vuk; Radovanović, Vukota; Kostić, Milica; Janković, Božidar; Milosavljević, Jovana; Cvetković, Bratislav; Kocić, Mirjana (Acta medica Medianae, 2025)
Zlatni standard u lečenju uznapredovale koksartroze predstavlja ugradnja totalne endoproteze kuka. Degenerativno oboljenje kuka javlja se bilateralno u oko 42% slučaja. Operacija se najčešće obavlja najpre na jednom kuku, a posle najmanje šest meseci i na drugom kuku. Ređe se ova operacija obavlja i na jednom i na drugom kuku u isto vreme; tada su i operacija i rehabilitacija komplikovanije. U ovom radu se predstavlja slučaj pacijenta kod kojeg su rezultati funkcionalnog oporavka posle bilateralne simultano urađene artroplastike kukova bili dobri. Pacijent je praćen prospektivno od petog dana posle operacije do kraja trećeg meseca posle operacije. Pacijent je bolovao od sekundarne bilateralne koksartroze, koja predstavlja posledicu razvojnog poremećaja kukova. Dobri rezultati postignuti u oporavku ovog pacijenta sa simultano urađenom bilateralnom artroplastikom kukova mogu se objasniti dobrom selekcijom pacijenta za simultanu bilateralnu artroplastiku, dobro odabranim endoprotezama, uspešno obavljenom operacijom i pravovremenom i adekvatnom rehabilitacijom.