KONZUMIRANJE ALKOHOLA MEĐU STUDENTIMA PRVE I DRUGE GODINE FAKULTETA U NOVOM SADU - Ostojić, Zorana; Čanković, Dušan; Ukropina, Snežana; Čanković, Sonja; Tomašević, Tanja; Radić, Ivana (Acta medica Medianae, 2025)
Alkohol je psihoaktivna supstanca koja se najčešće konzumira u svetu. Cilj ovog rada bio je da proceni prevalenciju konzumiranja alkohola kod studenata Univerziteta u Novom Sadu i povezanost socioekonomskih karakteristika i korišćenja psihoaktivnih supstanci sa konzumiranjem alkohola. Studija je sprovedena kao studija preseka među studentima Univerziteta u Novom Sadu 2019. godine, u okviru projekta „Zdravstveno ponašanje studenata: koristi i rizici” koji je finansirao Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. U istraživanju su učestvovala 664 studenta sa trinaest fakulteta. Kao instrument istraživanja korišćen je onlajn upitnik. Konzumacija alkohola je klasifikovana prema jedinicama dnevnog unosa. Povezanost socioekonomskih karakteristika i korišćenja psihoaktivnih supstanci sa upotrebom alkohola analizirana je pomoću Hi-kvadrat testa ili Fišerovog testa egzaktnosti. Dvoje od pet studenata pilo je alkohol više od jednom mesečno (43,3%), a samo je 15,5% njih izjavilo da nikada nije pilo alkohol. Polovina studenata (50,2%) prijavila je opijanje, a prevalencija je bila veća kod muškaraca nego kod žena (64,2% naspram 44,1%; p < 0,001). Približno 4% (3,8%) studenata veruje da ih je uticaj vršnjaka naveo da piju više alkohola nego što bi inače pili; prevalencija je bila veća kod mladih muškaraca nego kod žena (7,0% naspram 2,4%; p < 0,001). Prevalencija prekomerne konzumacije alkohola i opijanja bila je veća među pušačima i studentima koji koriste ilegalne droge (p < 0,001). Zabeležena je visoka prevalencija konzumiranja alkohola i opijanja među studentima Univerziteta u Novom Sadu. Vršnjaci imaju negativan uticaj kada je reč o upotrebi alkohola među studentima. Prekomerna konzumacija alkohola i opijanje bili su češći kod pušača i kod studenata koji koriste ilegalne droge.