BULOZNI PEMFIGOID INDUKOVAN INHIBITORIMA DIPEPTIDIL PEPTIDAZE-4: PREGLED TRENUTNIH SAZNANJA - Mirceska Arsovska, Elena (Acta medica Medianae, 2025)
Bulozni pemfigoid (BP) predstavlja hroničnu autoimunu bolest koja podrazumeva stvaranje mehurova ispod epidermisa, a pretežno se javlja kod starijih ljudi. U poslednje dve decenije zabeležen je značajan porast incidencije i prevalencije BP-a u većem broju zemalja širom sveta. Kao uzroci tog porasta mogli bi se navesti produženje očekivanog životnog veka, unapređene dijagnostičke metode, prepoznavanje atipičnih varijanti BP-a i povećana upotreba određenih lekova. Lekovima izazvan BP (engl. drug-associated bullous pemphigoid ‒ DABP) jeste termin koji se koristi za opisivanje slučajeva BP-a koji pokazuju kliničke, histološke ili imunopatološke karakteristike koje su identične sa idiopatskim oblikom BP-a ili su mu slične, a povezani su sa sistematičnom primenom ili lokalnom aplikacijom određenih lekova. Od prvog izveštaja o DABP-u iz 1970. godine do sada, sa BP-om je povezano više od 90 pojedinačnih lekova. Najsnažniji dokazi o povezanosti sa DABP-om zabeleženi su kod inhibitora dipeptidil peptidaze-4, poznatih i kao gliptini, koji predstavljaju relativno novu klasu oralnih antidijabetika. Na DABP treba posumnjati kod bolesnika kojima je nedavno promenjena ili dodata nova terapija. Vremenska povezanost između primene leka i pojave BP-a od ključnog je značaja, a povlačenje sumnjivog leka predstavlja najvažniji korak ka kliničkom poboljšanju.