AKUTNI APEDNICITIS U POSTPARTALNOM PERIODU: DIJAGNOSTIČKI IZAZOV - Jankovic, Natasa; Janković, Miloš; Lilić, Aleksandar; Đurov, Vladan; Đorđević, Vladan (Acta medica Medianae, 2025)
Apendicitis u trudnoći i puerperijumu najčešći je uzrok neginekološkog oboljenja koje zahteva hitnu hirušku intervenciju. Za razliku od apendicitisa u trudnoći, mali broj radova bavi se apendicitisom koji nastaje u toku porođaja i u ranom puerperijumu. Najčešće infekcije u puerperijumu su puerperalni endometritis, infekcije urinarnog trakta, adneksalna torzija, tubo-ovarijumski apscesi, tromboza ovarijumskih vena, sepsa, pelvični tromboflebitis, pijelonefritis, pneumonija i holecistitis. Do poteškoća prilikom dijagnostikovanja akutnog apendicitisa u trudnoći i puerperijumu dolazi zbog oslabljenih simptoma i znakova usled distenzije trbušnog zida, dislokacije intraabdominalnih organa i smanjenog odgovora tikva na upalu. Glavni simptomi apendicitisa u trudnoći uključuju povraćanje, anoreksiju, mučninu, povišenu telesnu temperaturu, tahikardiju i bol u donjem desnom kvadrantu ili boku. Budući da apendicitis može biti uzrok neprepoznate refraktorne sepse u postpartalnom periodu, kod pacijentkinja posle porođaja, osim na sepsu, treba obratiti pažnju na upalu slepog creva. Stoga, neophodan je timski rad ginekologa i hirurga.