SUDSKOMEDICINSKI ASPEKTI EKSPERTIZE LEKARSKE ODGOVORNOSTI - Antović, Aleksandra R; Zdravković, Miodrag; Miljković, Milica; Milić, Miroslav; Nikolić, Marija; Pinterović, Bogdan (Acta medica Medianae, 2025)
Sudska medicina je samostalna naučna medicinska disciplina koja proučava i razrešava brojna zdravstvena, pravna i socijalna pitanja u vezi sa narušavanjem zdravlja ili uništenjem života ljudi. Kao takva, ova nauka je neraskidivo povezana sa pravnom naukom kroz instituciju sudskomedicinske ekspertize. Pitanja povezana sa medicinskom etikom, profesionalnom, krivičnom i građanskom odgovornošću lekara i drugog medicinskog osoblja predstavljaju veoma čest predmet sudskomedicinske ekspertize. Priroda medicinskog poziva podrazumeva da zdravstveni radnici obavljaju zdravstvenu delatnost u skladu sa važećom zdravstvenom doktrinom i kodeksom profesionalne etike, što unapred implicira i preuzimanje stručne, etičke, krivične i materijalne odgovornosti za učinjena dela. Jedan deo regulative za propuste u radu sprovodi se u okviru nadležnosti zdravstvenih ustanova u kojima je zdravstveni radnik zaposlen, a drugi u okviru nadležnosti države ili javnih ovlašćenja koja je država prenela na komore zdravstvenih radnika, koje svojim propisima regulišu obaveze i odgovornosti u postupanju zdravstvenih radnika. Ako se sve to posmatra iz najšire perspektive, zapaža se da odgovornost lekara i medicinskog osoblja može proisteći iz povrede humanitarnih principa i univerzalnih ljudskih prava, nepridržavanja utvrđenih i opšteprihvaćenih naučnih medicinskih dostignuća i pravila profesionalne struke u datom trenutku ili ogrešenja o njih (lat. Vitium Artis), kao i nepostupanja sa dužnom pažnjom.