VEŠTAČKA INTELIGENCIJA U RAZVOJU LEKOVA, KLINIČKIM ISTRAŽIVANJIMA I ZDRAVSTVU - Catić Đorđević, Aleksandra; Karalis, Vangelis (Acta medica Medianae, 2025)
Primena veštačke inteligencije (engl. artificial intelligence – AI) u razvoju lekova, kliničkim istraživanjima i zdravstvenoj zaštiti predstavlja transformativno napredovanje zdravstvene nege uopšte. Tehnologije bazirane na AI-јu pružaju neprocenjive mogućnosti za analizu ogromnih skupova podataka i identifikaciju primenljivih obrazaca pošto revolucionarno modifikuju različite aspekte eko-sistema zdravstvene zaštite. Cilj ovog revijalnog rada bio je da pruži pregled aktuelnih istraživanja o primeni veštačke inteligencije u zdravstvu. Pristupi bazirani na AI-ju u razvoju lekova racionalizuju proces identifikacije potencijalnih terapijski aktivnih supstanci i ubrzavaju put od otkrića do odobrenja za promet. U kliničkim istraživanjima, analitika ojačana primenom AI-ja optimizuje dizajn studija, smanjuje veličinu uzorka, regrutovanje bolesnika i vreme potrebno za analizu podataka, povećavajući pritom statističku relevantnost i validnost rezultata. Pored toga, aplikacije bazirane na upotrebi AI-ja u kliničkoj praksi osnažuju pružaoce zdravstvenih usluga sistemima za podršku u donošenju odluka, personalizovanim preporukama za lečenje i prediktivnoj analitici, što vodi do nege bolesnika koja je znatno efikasnija i personalizovana u većoj meri. Premda ostaju izazovi poput etičkih razmatranja i regulatornih zakonskih okvira, značajna je potencijalna dobrobit od upotrebe AI-ja u medicinskim inovacijama i poboljšanju ishoda lečenja bolesnika. Naglasak treba staviti na važnost kontinuiranih istraživanja, saradnje i odgovorne primene veštačke inteligencije u zdravstvu.