IMPLANTACIJA MICRA MINIJATURNOG PEJSMEJKERA BEZ ELEKTRODA: ISKUSTVO I SERIJA SLUČAJEVA - Kostić, Tomislav; Perišić, Zoran; Apostolović, Svetlana; Dakić, Sonja; Stanojevic, Dragana; Božinović, Nenad; Maričić, Bojan; Đorđević-Radojković, Danijela; Koraćević, Goran; Cvetković, Predrag; Nikolić, Miroslav; Kostić, Katarina; et al. (Acta medica Medianae, 2025)
Napredak tehnologije i medicine doneo je nova rešenja za izazove sa kojima se medicinski radnici susreću u svakodnevnoj praksi. Nakon ugradnje prvog epikardijalnog pejsmejkera pre oko pola veka, proces tehničkog napretka i minijaturizacije uređaja rezultirao je najnovijom generacijom veštačkih vodiča srca (VVS), koji uz pomoć sofisticirane tehnologije prevazilazi prepreke konvencionalnih uređaja. Micra pejsmejker je jednokomorni uređaj težak dva grama, čija zapremina iznosi 0,8 cm2. U obliku je kapsule, ima dužinu od 25,9 mm i spoljašnji prečnik od 6,7 mm. Ne samo da veličina uređaja ne ograničava funkcije uređaja već i predstavlja značajnu prednost i novinu u svetu implantabilnih uređaja. U ovom radu je prikazana serija prvih šest slučajeva transkateterske transvenske implantacije minijaturnog aparata, odnosno pejsmejkera Medtronic Micra (Medtronic, Minesota, SAD) za trajnu srčanu stimulaciju u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu. Micra sistem bez elektroda pokazao se u praksi kao bezbedna i efikasna opcija za trajni pejsing kod odraslih bolesnika. Kod pojedinih bolesnika kod kojih uobičajeni venski pristup nije moguć (zbog višestruke sternotomije, toraktomije, urođene ili stečene anomalije) postao je najkorisnija alternativa u slučaju indikacije za trajni pejsing.