KLINIČKE I ANGIOGRAFSKE KARAKTERISTIKE TAKAYASUOVOG ARTERITISA: PRIKAZ BOLESNIKA - Miljković, Dušan (Acta medica Medianae, 2025)
Takayasuov arteritis je hroničan, imunoposredovan vaskulitis velikih krvnih sudova, koji se obično javlja kod bolesnika mlađih od 50 godina i prvenstveno zahvata aortu i njene glavne grane. Među obolelima preovladavaju žene. Prikazana je bolesnica sa Takayasuovim arteritisom koja se prvi put javila lekaru zbog umora, palpitacija i ubrzanog rada srca. Kliničkim pregledom ustanovljeni su, iznad obeju karotidnih arterija, čujni šumovi i veoma oslabljen puls desne arterije radialis, a puls leve radijalne arterije nije se mogao izmeriti palpacijom. Laboratorijskim analizama utvrđeni su povišena sedimentacija eritrocita i povišen nivo C-reaktivnog proteina. Dijagnoza bolesti potvrđena je ultrazvučnim doplerom krvnih sudova, kompjuterizovanom tomografijom i angiografijom (engl. computed tomography angiography – CTA) i pozitronskom emisionom tomografijom (engl. fluorine-18 fluorodeoxyglucose positron emission tomography – 18 F-FDG PET/CT). Bolesnica je ispunjavala pet od šest kriterijuma Američkog koledža za reumatologiju za postavljanje kliničke dijagnoze Takayasuovog arteritisa i, prema angiografskoj i kliničkoj klasifikaciji Takayasuovog arteritisa, pripadala Tipu I. Bolesnica je lečena kortikosteroidima, imunosupresivima i perkutanom transluminalnom angioplastikom.