KOAGULOPATIJA I KOVID 19 - Aleksić, Sanja (Acta medica Medianae, 2025)
Interesovanje za kovid 19 u svetu nauke ne prestaje. Patogeneza kovida 19 i dalje je predmet velikog broja studija, a koagulopatija zauzima važno mesto u istraživanjima. Glavni cilj ovog rada bilo je ispitivanje karakteristika koagulopatije izazvane kovidom 19. Za potrebe ove studije prikupljeni su uzorci krvi 131 bolesnika koji se zbog infekcije SARS-CoV-2 prvi put bolnički lečio u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu. Uzorak krvi uzet je na dan prijema, a potom je praćen tok bolesti. Došlo se do zaključka da ovi ispitanici ne ispunjavaju kriterijume za diseminovanu intravaskularnu koagulaciju (DIK). Polazeći od forme i ishoda bolesti, predstavili smo statistički značaj broja trombocita, vrednosti protrombinskog vremena i DIK skora. Pacijenti sa kritičnom formom bolesti, kao i oni kod kojih je ova bolest dovela do smrtnog ishoda, imali su značajno niže vrednosti broja trombocita, a značajno veće vrednosti DIK skora.