POSTOPERATIVNA TRODIMENZIONALNA KONFORMALNA RADIOTERAPIJA KOD BOLESNICE SA ZNAČAJNIM RIZIKOM OD NASTANKA KARDIOVASKULARIH KOMPLIKACIJA: PRIKAZ SLUČAJA - Radić, Milica S; Popovic, Aleksandar; Krasic, Katarina; Jovic, Andrija; Conic, Irena; Cvetanovic, Ana; Petkovic, Ivan (Acta medica Medianae, 2025)
Radioterapija raka dojke predstavlja esencijalnu komponentu u ukupnom lečenju i ranog stadijuma raka dojke i lokalno uznapredovalog raka dojke. S obzirom na zadovoljavajuće rezultate i udeo u smanjenju stope mortaliteta obolelih od raka dojke, primenom multimodalnog lečenja fokus je pomeren na praćenje akutnih, ali i hroničnih komplikacija koje nastaju kao posledica onkološkog lečenja. Cilj multimodalnog lečenja jeste da očuva kvalitet života bolesnika. Komplikacije su mnogobrojne i variraju od lokalnih (dermatitis) do ozbiljnijih, koje obuhvataju i disfunkcije kardiovaskularnog sistema. Primena trodimenzionalne (3D) zračne terapije kao najzastupljenije metode u našem centru kod bolesnice prikazane u ovom radu ukazala je na njen nizak akutni toksični efekat. Budući da su primećeni neželjeni efekti kod bolesnika kod kojeg postoji visok rizik od pojave kardiovaskularnih komplikacija bili otklonjeni, postignut je zadovoljavajući terapijski efekat uprkos limitiranoj tehničkoj opremljenosti centra.