ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST HIDROLATA DOBIJENOG IZ NADZEMNOG DELA BOSILJKA OCMIUM BASILICUM L. - Dragićević, Anđela; Kitić, Dušanka; Stojanović, Ljiljana; Nešić, Ivana; Pavlović, Dragana (Acta medica Medianae, 2025)
Ocimum basilicum je poznata aromatična, lekovita i kulinarska biljka. Etarsko ulje dobijeno parnom destilacijom iz listova i vršnih cvetova bosiljka ima antiseptička, antimikrobna, antioksidativna, antivirusna i antiinflamatorna svojstva. Hidrolati se mogu dobiti kao proizvodi hidrodestilacije aromatičih biljaka. Za potrebe ove studije izvršene su spektrofotometrijska kvantifikacija ukupnog sadržaja fenola, tanina, netanina i flavonoida u hidrolatu dobijenom iz nadzemnog dela biljke O. basilicum, procena antioksidativne aktivnosti i korelaciona analiza fenolnih jedinjenja i antioksidativne aktivnosti. Kvantitativnom analizom ukupnih fenola, flavonoida, tanina i netanina u hidrolatu utvrđene su sledeće koncentracije: 151,91 mg CE/L ± 23,491 mg CE/L, 23,34 mg CE/L ± 3,978 mg CE/L, 119,75 mg CE/L ± 8,09 mg CE/L i 0,86 mg CE/L ± 0,07 mg Ru/L, redom. Hidrolat je pokazao antioksidativni potencijal u trima testovima: sposobnost uklanjanja slobodnih 2,2-diphenyl-1 picrylhydrazyl (DPPH) radikala, IC50 0,51% ± 1,07%; ukupni antioksidativni potencijal 392,15 mmol Fe2+/L ± 16,299 mmol Fe2+/L i prevencija lipidne peroksidacije na način koji zavisi od koncentracije. Osim toga, zabeležena je korelacija sadržaja fenolnih jedinjenja i antioksidativne aktivnosti u hidrolatu. Pokazana antioksidativna aktivnost hidrolata O. basilicum može biti važna za njegovu buduću upotrebu u svojstvu potencijalnog prirodnog antioksidansa.