BAD−KJARIJEV SINDROM KOD BOLESNIKA SA SITNOĆELIJSKIM KANCEROM PLUĆA: PRIKAZ SLUČAJA - Bjelakovic, Marko; Radović, Milan; Stamenković, Zoran; Bjelaković, Milica; Jović, Kristina (Acta medica Medianae, 2025)
Bad‒Kjarijev sindrom (Budd‒Chiari Syndrome ‒ BCS) predstavlja retku bolest uzrokovanu opstrukcijom hepatičnih vena koja se može javiti bilo gde na putu od hepatičnih venula do mesta gde se donja šuplja vena uliva u desnu komoru. Kongestija jetre dovodi do hipoksičnog oštećenja hepatocita. Hematološke i maligne bolesti predstavljaju etiološke faktore povezane sa Bad‒Kjarijevijem sindromom. Pomenuti sindrom je retko stanje kod osoba sa kancerom pluća; poslednjih decenija opisano je samo nekoliko takvih slučajeva. U ovom radu je prikazan veoma redak slučaj akutnog Bad‒Kjarijevog sindroma kod bolesnika sa primarnim sitnoćelijskim kancerom pluća izazvanim tumorskim trombom donje šuplje vene. Nakon što je dijagnoza postavljena na osnovu nalaza ultrazvuka, započeto je lečenje antikoagulantnom terapijom. Specifično onkološko lečenje nije započeto zbog lošeg opšteg stanja bolesnika i zbog značajnog oštećenja njegove jetre. Bolesnik je otpušten iz bolnice uz preporuku da nastavi simptomatsko lečenje. Valjalo bi da kliničari imaju na umu da akutni Bad‒Kjarijev sindrom može biti obeležje kancera pluća koji nije prepoznat.