KARAKTERISTIKE IMUNSKOG ODGOVORA U INFEKCIJI HERPES SIMPLEKS VIRUSOM KOD DECE - Stamenković, Hristina; Harfman Mihajlovic, Katarina (Acta medica Medianae, 2025)
U osnovi infekcije herpes simpleks virusom (HSV) jeste hronična aktivacija imunosistema. Interferon gama (IFN-γ) i interleukin 4 (IL-4) čine deo regulatornih mehanizama reakcije imunosistema na rekurentne infekcije herpes simpleks virusom. Analizirano je četrdesetoro dece (starosti 2‒5) sa infekcijom herpes simpleks virusom tipa 1. Urađena je laboratorijska analiza bolesnika kojom su određeni broj leukocita, nivo laktat dehidrogenize (LDH), kreatinin kinaze (CPK) i oksidativni metabolizam fagocita (sposobnost fagocita da redukuje boju nitro-blue-tetrazolium ‒ NBT). Nivo IL-4 i IFN-γ određivan je pomoću ELISA testa. Serološka analiza za HSV tipa 1 bila je pozitivna kod svih bolesnika. Naši rezultati su pokazali visok nivo LDH, CPK i niske vrednosti NBT testa. Bile su povećane vrednosti IFN-γ i IL-4. Kod bolesnika sa visokim vrednostima IFN-γ bile su povišene vrednosti LDH, CPK, GOT, GPT, a zabeleženi su i nizak nivo hemoglobina (Hb), leukopenija i monocitoza. Povišene vrednosti IFN-γ udružene su sa nižim vrednostima NBT testa. U toku infekcije herpes simpleks virusom aktivira se imunski odgovor (stimulisani su limfociti Th1 i Th2 tipa). Različite kliničke manifestacije zasnivaju se na određenoj vrsti imunskog odgovora. Naši rezultati pokazali su dominaciju Th1 tipa odgovora nad Th2 tipom odgovora. Proizvodnja IFN-γ bila je veća nego proizvodnja IL 4. Parametri oksidativnog stresa takođe su bili povezani sa dominantnim Th1 tipom imunskog odgovora. Važno je prepoznati mehanizme patogeneze i aktivnost imunskog odgovora kod virusne infekcije. Sve ovo je važno za prognozu, prevenciju i terapiju.