ULOGA NEUROPSIHOLOGIJE U DIJAGNOSTICI I LEČENJU OSOBA SA EPILEPSIJOM: PREGLEDNI RAD - Malobabić, Marina (Acta medica Medianae, 2025)
Epilepsija predstavlja neurološko oboljenje koje se javlja kod otprilike 1% svetske populacije. Osim neprovociranih epileptičnih napada, koji su glavna odlika, kod obolelih se javljaju smetnje u kognitivnom funkcionisanju; takve su smetnje koje se tiču pamćenja, koncentracije, egzekutivnih funkcija, vizuokonstruktivne i vizuospacijalne smetnje. Takođe, mogu se pojaviti bihevioralne promene u toku trajanja bolesti i/ili nakon operativnog tretmana tipova epilepsije rezistentnih na farmakoterapiju. Cilj ovog rada bio je da ukaže na to da neuropsihološka dijagnostika i neuropsihologija kao nauka daju veoma vredan doprinos dijagnostičkom procesu i da mogu poslužiti kao alat za ispitivanje lokalizacije i/ili lateralizacije oštećenja mozga, za određivanje težine kognitivnog deficita, kao i za praćenje bolesti i lečenja. Na taj način poboljšava se kvalitet i bezbednost tretmana obolelih od epilepsije, a doprinosi se i daljem otkrivanju neuropsiholoških komorbiditeta i njihovoj rehabilitaciji.