ODGOVOR POTKOŽNOG TKIVA NA DVE IMPLANTIRANE MEMBRANE NA BAZI KOLAGENA RAZLIČITOG POREKLA - Radenković Stošić, Milena; Stojanović, Sanja; Tomić, Milica; Živković, Jelena; Mirjanić, Vladan; Kovačević, Predrag; Najman, Stevo (Acta medica Medianae, 2024)
Kao glavni strukturni protein kod sisara, kolagen ispunjava osnovne zahteve da bude odgovarajuća komponenta biomaterijala koji se koriste u tkivnom inženjerstvu. Zbog svoje biokompatibilnosti i biorazgradivosti, kolagen se može koristiti u različitim oblicima u vođenoj regeneraciji mekog i koštanog tkiva. Membrane zasnovane na kolagenu, koje se često koriste za regeneraciju mekih i tvrdih tkiva, mogu se razlikovati po svom poreklu (svinjske, goveđe i konjske), fizičko-hemijskim karakteristikama kao što su arhitektura, poroznost, sposobnost apsorpcije, kao i po proizvodnim procesima, koji mogu uticati na odgovor tkiva i konačni ishod. U ovom istraživanju ispitali smo i uporedili odgovor tkiva na dve implantirane kolagenske membrane različitog porekla: svinjskog i konjskog. Koristili smo model potkožne implantacije kod BALB/c miševa, a odgovor tkiva je analiziran tri, deset i trideset dana posle implantacije. Tkivo je analizirano histološkim i histomorfometrijskim metodama. Dobijeni rezultati su pokazali da postoje varijacije u odgovoru potkožnog tkiva, obrascima ćelijske infiltracije, kao i da postoje promene u debljini membrane i brzini resorpcije; to se može pripisati razlikama u poreklu membrane, ali i razlikama u procesu proizvodnje. Možemo zaključiti da su obe membrane pogodne za primenu u vođenoj regeneraciji tkiva.