AGONISTI TROMBOPOETINSKIH RECEPTORA U LEČENJU PRIMARNE IMUNSKE TROMBOCITOPENIJE: NAŠE ISKUSTVO - Golubović, Ivana (Acta medica Medianae, 2024)
Primarna imunska trombocitopenija (ITP) jeste stečena autoimuna bolest koja se odlikuje izolovanom trombocitopenijom Tr < 100 x 109/L i odsustvom svih stanja i bolesti koje mogu dovesti do trombocitopenije. Prva terapijska linija podrazumeva primenu kortikosteroida, intravenskih aplikovanih imunoglobulina ili anti-D imunoglobulina. Druga terapijska linija obuhvata splenektomiju, imunosupresivne lekove i agoniste trombopoetinskih receptora (TPO-RA). Cilj ove studije bio je da prikaže rezultate lečenja bolesnika sa ITP-om koji su na Klinici za hematologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu lečeni agonistima trombopoetinskih receptora (eltrombopagom). U periodu od marta 2018. do decembra 2023. godine primenom eltrombopaga lečeno je šest bolesnika sa ITP-om kod kojih je došlo do izostanka odgovora na prethodne linije terapije ili do ispoljavanja neželjenih efekata. Indikacija za uvođenje eltrombopaga bio je hronični ITP. Vreme od postavljanja dijagnoze ITP-a do otpočinjanja terapije TPO-RA iznosilo je u proseku 71,5 meseci. Analiza prosečnog broja trombocita po uvođenju TPO-RA pokazala je trend porasta broja trombocita, bez neželjenih efekata. Agonisti TPO-RA ne pokazuju imunosupresiju, dovode do porasta broja trombocita, prestanka krvarenja i poboljšanja kvaliteta života. Upravo zato, agonisti TPO-RA predstavljaju neophodne lekove za lečenje ITP-a posle neuspeha prve i druge terapijske linije.