HENOH−ŠENLAJNOVA PURPURA KAO POSLEDICA INFEKCIJE COVID-19 - Karanikolić, Vesna; Golubovic, Masa (Acta medica Medianae, 2024)
Prethodne infekcije gornjeg respiratornog trakta najčešći su faktor nastanka Henoh−Šenlajnove purpure (Henoch−Schönlein purpura – HSP). Najčešći uzročnici infekcije su streptokoke, a za njima slede virusne infekcije. Infekcija gornjih disajnih puteva koju je izazvao COVID-19 mogla bi biti predisponirajući faktor koji izaziva HSP. Predstavljamo slučaj tridesetdevetogodišnjeg muškarca koji je razvio HSP tokom infekcije COVID-19. HSP se javio 14 dana nakon dijagnoze COVID-19 i ispoljio u vidu palpabilne purpure donjih ekstremiteta i zadnjice, bolova u donjem delu abdomena, mučnine i hematurije. Bolesnik je lečen metilprednizonom i meprednizonom i to je dovelo do brzog kliničkog poboljšanja. Oštećenje endotela kod bolesnika sa virusnom infekcijom COVID-19 nastaje kao posledica teške upalne reakcije. Izuzetno važno mesto u inflamatornoj reakciji endotela zauzima imunoglobulin A (IgA), koji se može deponovati unutar endotela. Ovo aktivira druge citokine koji mogu dovesti do pojave HSP-a.