CERVIKOBRAHIJALNI SINDROM: PREVALENCIJA I KLINIČKA KORELACIJA SA KORONAVIRUSNOM BOLEŠĆU 2019 KOD HOSPITALIZOVANIH BOLESNIKA - Ilić, Jovan; Kostić, Aleksandar; Ilić, Marija; Nikolov, Vesna; Stojanović, Nikola; Todorović, Stefan (Acta medica Medianae, 2024)
Trenutno je prisutna zabrinutost zbog multisistemskih implikacija infekcije koronavirusnom bolešću 2019 (COVID-19), kao i zbog njenih potencijalnih dugoročnih komplikacija. Cilj našeg istraživanja bilo je ispitivanje prevalencije i kliničkih karakteristika cervikobrahijalnog sindroma kod hospitalizovanih bolesnika sa oboljenjem COVID-19. Prospektivnom studijom obuhvaćeno je 147 bolesnika kojima je, korišćenjem testa lančane reakcije polimeraze u realnom vremenu za SARS-Cov-2, prethodno potvrđena infekcija COVID-19. Nakon neurološke procene i pažljivog uzimanja anamneze, bolesnici su razvrstani u grupu bolesnika sa prethodnom istorijom cervikobrahialgije i grupu bolesnika bez prethodne istorije bolesti. Intenzitet bola procenjivali su sami bolesnici koristeći numeričku skalu u rasponu od 0 do 10. Rutinske laboratorijske analize u vezi sa koronavirusnom bolešću 2019 rađene su na osnovu uzoraka venske krvi. Naši podaci pokazuju statistički značajnu povezanost prethodne istorije cervikobrahialgije sa njenim recidivom (LR = 28,655; p = 0,000). Štaviše, procena intenziteta bola kod bolesnika sa prethodnom istorijom cervikobrahialgije statistički značajno korelira sa trenutnim stepenom cervikobrahialgije tokom hospitalizacije (p = 0,000). Takođe, zabeležena je slaba pozitivna korelacija (r = 0,168; p = 0,046) između trenutnog stepena cervikobrahialgije i odnosa neutrofila i limfocita. U ovoj studiji prikazane su statistički značajna povezanost prethodne istorije cervikobrahijalnog sindroma sa njegovim ponavljanjem i procena intenziteta bola kod hospitalizovanih bolesnika zbog COVID-19 infekcije. Odnos neutrofila i limfocita pozitivno korelira sa stepenom cervikobrahialgije i može ukazivati na povećanje lokalnog inflamatornog odgovora kod cervikobrahijalnog sindroma.