TROVANJA ŽENA LEKOVIMA U TOKU PANDEMIJE COVID-19 U JUGOISTOČNOJ SRBIJI - Kostic, Emilija; Catic-Djordjevic, Aleksandra; Milosavljevic, Biljana; Simic, Jovana; Vujovic, Maja (Acta medica Medianae, 2024)
Lekovi su drugi na listi uzročnika smrtnosti povezane sa trovanjima i prvi na listi uzročnika trovanja. U proseku, jedna od četiri osobe na svetu razvije neki oblik mentalne bolesti u toku života. Pandemije, poput pandemije virusa korona 2019 (COVID-19), imaju kratkoročne, ali i dugoročne efekte na mentalno zdravlje i važan uticaj na društveni život. Trenutno nema podataka o trovanjima lekovima u toku pandemije COVID-19 na jugoistoku Srbije, pa je analiza ovog fenomena bila neophodna. U te svrhe sprovedena je retrospektivna studija preseka za period od marta 2020. do marta 2022. godine. Korišćeni su podaci toksikološke laboratorije Zavoda za sudsku medicinu u Nišu. Od 310 slučajeva intoksikacije bilo je 59,35% zabeleženih u ženskoj populaciji. Najveći broj slučajeva u ženskoj populaciji primećen je u kategoriji žena starih od 12 do 19 godina (75%). Među onima koji su imali više od 51 godine broj trovanja bio je 2,17 puta veći kod žena. Prilikom posmatranja kategorije osoba starih od 12 do 19 godina primećen je najveći broj trovanja sedativima, analgeticima i antiepilepticima. Najčešći uzročnici trovanja u populaciji koja ima više od 51 godine bili su sedativi, lekovi za lečenje kardiovaskularnih bolesti, antiepileptici i antidepresivi. S obzirom na ove rezultate, može se reći da žene u periodu adolescencije i žene starije od 51 godine treba da budu ciljna grupa prilikom edukacija i podizanja svesti o mentalnom zdravlju. Propisivanje sedativa uvek treba pažljivo razmotriti budući da se ova grupa lekova najčešće koristi za trovanje.