PARANEOPLASTIČNI SINDROM KOD BOLESNIKA SA HODŽKINOVIM LIMFOMOM - Vulović, Jelena; Knežević, Snežana; Jandrić-Kočić, Marijana (Acta medica Medianae, 2024)
Paraneoplastična neuropatija javlja se kod osoba sa malignim bolestima i ne može se objasniti prisutnim tumorom, metastazama, infekcijama i neželjenim dejstvom terapije osnovne bolesti. Prikazujemo slučaj bolesnika starog 38 godina koji se javio na pregled zbog gubitka telesne težine, noćnog znojenja, gubitka senzibiliteta u donjim ekstremitetima, bolova, parestezije, alodinije i gubitka čula dodira u donjim ekstremitetima. Laboratorijska analiza krvi pokazala je da je vrednost leukocita bila 20x109/L, a C-reaktivnog proteina 40 mg/L. Markeri virusnih infekcija nisu ukazivali na aktivnu infekciju. Ultrasonografijom je otkrivena višestruka hipoehogena periferna limfadenopatija. Kompjuterizovanom tomografijom pluća otrkiveni su konglomerati limfnih nodusa u jugularnim jamama, medijastinumu i prednjem torakalnom zidu. Fizikalnim pregledom utvrđena je bezbolna i umerena limfadenopatija desne supraklavikularne regije. Magnetna rezonanca glave i vrata dala je nalaz koji je bio u granicama normalnih fizioloških vrednosti. Analizom cerebrospinalnog likvora isključeni su infekcija i malignitet. Smanjena amplituda u studijama nervne provodljivosti pronađena je u donjim ekstremitetima, a senzorni i motorni odgovori nisu mogli biti dobijeni. F-odgovor bio je smanjen. Bolesnik je imao simetričnu, uzlaznu neuropatiju i negativne duboke tetivne reflekse. Nalazi su ukazali na senzomotornu distalnu polineuropatiju. Biopsija limfnih žlezda rezultirala je dijagnozom Hodžkinovog limfoma mešovite celularnosti. Započet je polihemoterapijski protokol (doksorubicin, vinblastin i dakarbazin). Neuropatija je lečena intravenskim imunoglobulinima, dozom od 2 g/kg. Zapažen je delimičan oporavak i sprovedena je produžena fizikalna terapija. Kada su neurološke tegobe poput ovih kod prikazanog bolesnika povezane sa malignitetom ili sa pozitivnim onkoneuronskim antitelima, može se postaviti dijagnoza paraneoplastične neuropatije. Važno je blagovremeno prepoznati bolest da bi lečenje bilo uspešno. Rana dijagnoza tumora najbolja je garancija za poboljšanje ili stabilizaciju paraneoplastične neuropatije.