PROCENA KVALITETA ŽIVOTA POVEZANOG SA ZDRAVLJEM KOD PACIJENATA ZARAŽENIH VIRUSOM COVID-19 PRE INFEKCIJE I TRI MESECA NAKON OTPUSTA SA BOLNIČKOG LEČENJA - Damjanovic, Radomir; Cvetković, Iva; Cvetanović, Maja; Milošević, Vuk; Stojanov, Aleksandar; Vojinović, Slobodan; Vrbić, Miodrag (Acta medica Medianae, 2024)
Infektivno oboljenje COVID-19, izazvano SARS-CoV-2 virusom, i dalje predstavlja značajnu globalnu pretnju po zdravlje ljudi. Pored toga što ovo oboljenje nesumnjivo utiče na fizičko zdravlje, postoje i dokazi o njegovom ozbiljnom uticaju na mentalno zdravlje. Naše istraživanje imalo je za cilj da proceni promene u kvalitetu života kod obolelih od COVID-19 pre hospitalizacije i tri meseca nakon otpusta iz bolnice. Podaci su dobijeni od 70 ispitanika sa postavljenom dijagnozom COVID-19 koji su bili hospitalizovani na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu. Bili su ispitani dva puta: nakon prijema na bolničko lečenje i tri meseca nakon otpusta. Kvalitet života meren je na osnovu sledećih upitnika: 36-item Short Form Survey (SF-36), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), Patient Health Questionnaire-9 (PHQ9) i Generalized Anxiety Disorder 7-item (GAD-7). Statistička značajnost dveju promenljivih merena u istom uzorku u dva različita trenutka poređena je uz pomoć uparenog T-testa. Postojala je statistički značajna razlika u PHQ9 skorovima pre hospitalizacije i posle nje (t = 4,738; p < 0,01). Nije bilo značajne promene PSQI skora pre hospitalizacije i tri meseca nakon otpusta (t = -0.622; p = 536). Naši rezultati pokazali su statistički značajan porast GAD7 i značajan pad skora komponente fizičkog funkcionisanja (engl. phisical functioning – PF) (t = 5,929; p < 0,01), kao i skora komponente ograničenja zbog fizičkih zdravstvenih problema (engl. emotional regulation – RP) (t = 4,385; p < 0,01). Prema dobijenim rezultatima, nije bilo statistički značajne razlike između perioda pre infekcije i perioda nakon otpusta iz bolnice u komponentama SF-36 upitnika koje se odnose na ograničenja usled emocionalnih problema i na domen socijalnog funkcionisanja (engl. social functioning – SF). Na osnovu rezultata našeg istraživanja može se zaključiti da oboleli od COVID-19 imaju fizičke i mentalne zdravstvene probleme koji mogu trajati i nakon oporavka od infekcije i negativno uticati na kvalitet života.