DIGITALNE TEHNOLOGIJE KAO PODRŠKA ZDRAVSTVENIM SISTEMIMA U PROMOCIJI ZDRAVLJA I PREVENCIJI BOLESTI - Prodović Milojković, Biljana; Sinanović, Šćepan; Prodović, Tanja; Milovanović, Olivera; Kilibarda, Tatjana; Sretenović, Ivana; Potić, Srećko; Sekulić, Jelena; Bubanj, Saša; Subotić Krivokapić, Jelena (Acta medica Medianae, 2024)
U radu se analizira pristup veoma važnom fenomenu u savremenom okruženju koji se definiše kao digitalna transformacija u zdravstvenom sistemu. Sve veći upliv digitalnih tehnologija u poslovne procese dovodi do toga da se pružanje zdravstvenih usluga više ne može posmatrati samo u tradicionalnim okvirima već je neophodno sagledati i neograničene mogućnosti digitalnih tehnologija, digitalnih sadržaja i digitalnih komunikacija u pružanju zdravstvenih usluga. Potrebe zdravstvenog sistema i promene koje nastaju razvojem komunikacionih i informacionih tehnologija poput interneta, društvenih mreža, mobilnih aplikacija i sl. zahtevaju organizovan rad na sprovođenju strategije za implementiranje novih načina poslovanja u zdravstvu. Informisanost o zdravlju i podizanje svesti o ranom skriningu onkoloških bolesti povećavaju motivisanost za aktivno učešće u sprovođenju preventivnih mera, lečenju i rehabilitaciji.