COVID-19 I IMUNOTERAPIJA U JUVENILNOM IDIOPATSKOM ARTRITISU - Jovanović, Nikola; Jordanović, Milica; Vojinović, Jelena; Manojlović, Milena (Acta medica Medianae, 2024)
Pandemija COVID-19 predstavlja ogroman izazov za pedijatre širom sveta. Deca obolela od juvenilnog idiopatskog artritisa (JIA) koja imaju COVID-19 i koja su po indikacijama na biološkoj terapiji mogu predstavljati medicinsku i etičku dilemu. Nastojali smo da u ovom radu odgovorimo na pitanje da li je sklonost ka egzacerbacijama JIA nakon preležane infekcije COVID-19 veća kod dece sa JIA na biološkoj terapiji nego kod dece sa JIA koja nisu na biološkoj terapiji. Osim toga, ispitali smo motivaciju roditelja za vakcinaciju dece i simptome bolesti COVID-19 u ovoj populaciji. Retrospektivna studija sprovedena je na osnovu rezultata ankete rađene između 10. 3. 2022. i 12. 5. 2022. godine koja je obuhvatila 65 pedijatrijskih bolesnika i bolesnica. Anketa je sadržala niz zatvorenih i otvorenih pitanja na koja su odgovarali roditelji. Deo podataka koji se ticao trajanja JIA, brojeva telefona i terapije preuzet je iz Heliant informacionog sistema. Za poređenje grupa korišćen je Hi-kvadrat test. Pokazalo se da je najčešći simptom bila temperatura, a pratili su je simptomi vezani za gornji respiratorni trakt. Egzacerbacija osnovne bolesti koja je usledila nakon COVID-19 infekcije u grupi dece na biološkoj terapiji sa JIA potvrđena je u četiri slučaja, dok je u grupi dece sa JIA koja nisu bila na biološkoj terapiji pogoršanje zabeleženo dva puta. Prilikom poređenja dveju pomenutih grupa nije nađeno statistički značajno odstupanje. Motivacija roditelja za vakcinaciju protiv SARS-CoV-2 bila je izuzetno niska. Studija koja bi obuhvatila veći broj obolelih od JIA dala bi pouzdanije podatke o uticaju COVID-19 na ovu grupu bolesnika. Predlaže se formiranje jedinstvene baze podataka dece sa JIA, budući da bi ona u budućnosti mogla pomoći kliničarima da poboljšaju kvalitet života ovih bolesnika.