HUMANI PAPILOMA VIRUS: ISTRAŽIVANJE O ZNANJU I STAVOVIMA STUDENATA DODIPLOMSKIH ZDRAVSTVENIH STUDIJA - Salimović-Bešić, Irma; Mujkić, Selma; Pašalić, Arzija (Acta medica Medianae, 2024)
Cilj ove studije bio je proceniti znanje budućih zdravstvenih radnika u Bosni i Hercegovini (BiH) o prirodi humanog papiloma virusa (HPV), HPV testiranju i vakcinaciji i njihove stavove prema tome. Ovo deskriptivno-analitičko prospektivno istraživanje preseka sprovedeno je korišćenjem standardizovanog upitnika koji su popunjavali studenti prve i treće godine dodiplomskih studija različitih studijskih programa Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu. Istraživanje je rezultiralo sa 110 potpuno popunjenih upitnika. Procenat studenata zdravstvenih studija koji su čuli za HPV iznosio je 88,9% na prvoj godini, a 92,3% na trećoj godini. Studenti treće godine imali su bolje opšte znanje o HPV-u (p = 0,007) i HPV testiranju (p = 0,009). Značajne razlike uočene su u opštem poznavanju HPV-a kod studenata svih studijskih programa (p < 0,001), u znanju o HPV testiranju (p = 0,001), te vakcinaciji (p = 0,001). Studenti programa Zdravstvena nega i Fizioterapija imali su više znanja i primerenije stavove od studenata na drugim studijskim programima. Bez obzira na studijsku godinu i program, može se reći da je nizak nivo znanja koje o HPV infekciji imaju studenti u BiH. Ciljane intervencije u zdravstvenom obrazovanju mogle bi u budućnosti pozitivno uticati na širenje znanja o HPV-u i na usvajanje preventivnih metoda.