MORFOMETRIJSKA PROCENA GLENOIDA UPOTREBOM MAGNENTNOREZONANTNOG IMIDŽINGA - Kekatpure, Aashay; Manoj, Megha; Kashikar, Dr. Shivali; Kekatpure , Dr. Aditya (Acta medica Medianae, 2024)
Rad je imao za cilj da proceni morfometrijske varijacije glenoida u azijskoj populaciji i uporedi ih sa onima u zapadnoj populaciji. Retrospektivna studija obuhvatila je 100 bolesnika lečenih zbog bolova u ramenu u periodu od januara 2018. do januara 2019. godine. Dimenzije glenoida, visina, širina i verzija bile su merene na koronalnim i aksijalnim snimcima. Utvrđeno je da je ukupna srednja verzija bila anteverzija od 0,40 ± 3,6. Prosečna širina glenoida kod muškaraca iznosila je 29 mm, a kod žena 25,2 mm, dok je ukupna prosečna širina bila 27 mm ± 3,2 mm. Prosečna visina glenoida kod muškaraca bila je 35,7 mm, a kod žena 32,4 mm; ukupna prosečna visina bila je 34 mm ± 2,5 mm. Došlo se do zaključka da su dimenzije glenoida u azijskoj populaciji nešto manje od onih u zapadnoj populaciji. Ovu razliku treba uzeti u obzir prilikom izbora proteze za artroplastiku ramena.