UBLAŽENA ANAFILAKTIČKA REAKCIJA NA MIŠIĆNE RELAKSANTE USLED PREOPERATIVNE PRIPREME KORITKOSTEROIDIMA - Marković, Danica; Marjanović, Vesna; Vuković, Natalija; Golubović, Mladjan; Milenković, Jelena; Kovačević, Toma; Stanković, Milan (Acta medica Medianae, 2024)
Anafilaksa tokom anestezije predstavlja redak događaj u kliničkoj praksi, koji može dovesti i do smrtnog ishoda. Prikazan je slučaj bolesnice bez prethodne istorije alergijskih reakcija izazvanih rokuronijumom. Ubrzo nakon primene rokuronijuma, došlo je do pojave tahikardije, niskog krvnog pritiska i bronhospazma. Urtikarija i periferni simptomi su izostali, najverovatnije usled prethodne premedikacije kortikosteroidima. U praksi, situacije poput ove mogu biti fatalne ukoliko se ne prepoznaju i ne tretiraju pravovremeno.