ISPITIVANJE LIPIDNE PEROKSIDACIJE EKSTRAKTA CVETA I DVA KUMARINA IZOLOVANA IZ BILJKE DAPHNE MEZEREUM L. - Ilić, Katarina; Zvezdanović, Jelena; Živanović, Slavoljub; Krstić, Nikola; Zlatković, Bojan; Lazarevic, Jelena (Acta medica Medianae, 2024)
Fitohemijskim ispitivanjem vrsta Daphne L. potvrđeno je prisustvo aktivnih sastojaka koji po svojoj strukturi pripadaju kumarinima, flavonoidima, lignanima i terpenima. U ovom radu ispitan je efekat inhibicije lipidne peroksidacije etarskog ekstrakta cveta Daphne mezereum L. i kumarina koji su postupkom frakcionisanja izolovani iz ekstrakta. Sva tri testirana uzorka ‒ sirov etarski ekstrakt cvetova D. mezereum (IC50 = 25,1 mM ± 2,9 mM) i izolovani jednostavni kumarini, umbeliferon (IC50 = 7,1 mM ± 2,6 mM) i hernijarin (IC50 = 19,0 mM ± 1,3 mM) ‒ pokazala su dobar antioksidativni potencijal. Efikasnost ekstrakta i ispitivanih jedinjenja upoređivana je sa standardno primenjivanim antioksidansima: troloksom (IC50 = 22 mM ± 6 mM), kafenom kiselinom (IC50 = 15 mM ± 3 mM) i kvercetinom (IC50 = 23 mM ± 6 mM). Rezultati ove studije doprinose razumevanju fitohemijske karakterizacije vrste D. mezereum, ukazujući na to da se ekstrakt pomenute biljke može koristiti kao izvor prirodnih antioksidanasa.