PRIKAZ SLUČAJA BOLESNICE SA ČETIRI METAHRONA PRIMARNA KARCINOMA - Janković, Kristina; Cvetanović, Ana (Acta medica Medianae, 2024)
Multiple primarne maligne neoplazme (MPMN) predstavljaju pojavu dvaju ili više histopatološki različitih maligniteta u jednom organu ili u više organa, i to tako da jedan tumor nije recidiv ili metastaza drugog. Iako su dobro poznati geni udruženi sa hereditarnim karcinomima, ponekad nije moguće pronaći genetsku vezu između neoplazmi. Prikazan je slučaj bolesnice koja je u periodu od 28 godina imala četiri metahrona primarna maligniteta: karcinom dojke, karcinom rektuma, karcinom parotida, karcinom pluća i vrlo sumnjiv kontralateralni karcinom dojke. U radu su predstavljeni izazovi na koje smo naišli u dijagnostici i terapijskom pristupu. Takođe, istaknut je značaj genetskog savetovanja i testiranja ovakvih bolesnika. Da bi se postigao bolji tretman, mora se saznati koji su bolesnici u riziku od pojave MPMN-a, kao i kod kojih tumora postoji veća verovatnoća da će se pojaviti sinhrono ili metahrono. Osim toga, potrebno je uključiti ove bolesnike u klinička ispitivanja.