GUBITAK INTERSTICIJALNIH ĆELIJA KAHALA U TANKOM CREVU PACOVA SA DIJABETESOM MELITUSOM - Veličkov, Aleksandra I; Rančić, Ivan; Stojanović, Dijana; Petrović, Vladimir; Lazarević, Milica; Popović, Petra (Acta medica Medianae, 2024)
Dijabetička gastroenteropatija predstavlja čestu komplikaciju dijabetesa melitusa. Poremećaj zastupljenosti intersticijalnih ćelija Kahala (IĆK) ima značajnu ulogu u patogenezi intestinalnih poremećaja motiliteta. Cilj ove studije bio je da odredi distribuciju intramuskularnih i mijenteričnih IĆK u tankom crevu pacova sa dijabetesom melitusom. Dijabetes melitus izazvan je streptozotocinom i nikotinamidom na animalnom modelu Wistar pacova muškog pola. Imunohistohemijsko ispitivanje vršeno je c-kit antitelom za identifikaciju IĆK. Zastupljenost intramuskularnih IĆK određivana je numeričkom arealnom gustinom, dok je za procenu mijenteričkih IĆK korišćen ICC-skor. Rezultati studije pokazali su smanjenje broja IĆK i njihovog umrežavanja u tankom crevu u grupi pacova sa dijabetesom. Statistički značajan gubitak broja intramuskularnih i mijenteričnih IĆK zapažen je u svim uzorcima tankog creva pacova sa dijabetesom melitusom. Dijabetes značajno menja mikrookolinu IĆK i, najverovatnije, smanjenom signalizacijom preko insulina utiče na njihov opstanak.