UČESTALOST MALNUTRICIJE KOD BOLESNIKA SA INTRAORALNIM KARCINOMOM - stojanovic, milos (Acta medica Medianae, 2024)
Malnutricija ili pothranjenost predstavlja manjak osnovnih hranljivih sastojaka u ljudskom organizmu. Usled nemogućnosti dovoljnog nutritivnog unosa, javlja se kod bolesnika sa intraoralnim karcinomima (IK). Jedan od najčešće korišćenih nutritivnih parametara jeste indeks telesne mase (engl. body mass index – BMI), koji spada u antrotopometrijske parametre. Nivo serumskog albumina (SA) najčešće je korišćeni biohemijski parametar. Cilj ove studije bio je da se analizira nutritivni status bolesnika sa IK-om, i to merenjem vrednosti pre tretmana i posle tretmana. Analizirani su bolesnici sa dijagnozom IK-a lečeni na Odeljenju maksilofacijalne hirurgije Klinike za dentalnu medicinu u Nišu u periodu od 2015. do 2016. godine. Istraživanje je obuhvatilo 20 bolesnika. Rezultati našeg istraživanja govore u prilog tome da se malnutricija kod bolesnika sa IK-om treba razmotriti kao jedan od bitnih faktora uspešnosti tretmana i potpune rehabilitacije bolesnika. Multidisciplinarni pristup i upotreba nutritivne suportne terapije sa ciljem korekcije malnutricije moraju postati deo svakodnevne prakse svih klinika koje se bave ovom patologijom.