KAKO BEZBEDNO IZVESTI REKANALIZACIJU HRONIČNE TOTALNE OKLUZIJE RETROGRADNIM PRISTUPOM - Božinović, Nenad; Perišić, Zoran; Kostić, Tomislav; Apostolović, Svetlana; Maričić, Bojan; Šalinger, Sonja; Veselinović, Ines; Maričić, Tijana; Živković, Milan; Perišić, Jelena (Acta medica Medianae, 2024)
Hronična totalna okluzija (engl. chronic total occlusion – CTO) koronarne arterije definiše se kao totalna (100%) opstrukcija anterogradnog protoka u nativnoj koronarnoj arteriji stara više od tri meseca. Podaci pokazuju da se od 7% do 15% CTO leči perkutanom koronarnom intervencijom i da rekanalizacija CTO i dalje predstavlja vrhunac u perkutanim koronarnim intervencijama. U literaturi su opisane tri različite tehnike za CTO rekanalizaciju: antegradna eskalacija žice, anterogradna disekciona tehnika i retrogradna disekciona tehnika. Septalne kolaterale i dalje predstavljaju najčešći izbor u velikom broju retrogradnih CTO intervencija zbog najniže stope ozbiljnih komplikacija. Perforacije septalne kolaterale uglavnom nisu praćene ozbiljnim komplikacijama i obično se spontano povlače. Sa druge strane, korišćenje epikardnih kolaterala može biti praćeno velikom stopom uspeha i malom incidencijom proceduralnih komplikacija kada procedure revaskularizacije CTO lezija izvode iskusni interventni kardiolozi.