EFEKAT COVID-19 KRIZE NA PRAĆENJE HRONIČNIH BOLESTI – PREDVIĐANJE PODATAKA KOJI NEDOSTAJU - Rajkovic, Petar; Milenković, Aleksandar; Đorđević, Anđelija; Janković, Dragan (Acta medica Medianae, 2024)
Pandemija COVID-19 imala je izrazito negativan uticaj ne samo na praćenje hroničnih bolesti nego i na prikupljanje podataka kroz medicinske informacione sisteme u ustanovama primarnog zdravstva. Opravdano, fokus je inicijalno prebačen na antipandemijske mere, dok je broj poseta vezanih za službu opšte prakse, posebno radi praćenja hroničnih bolesti, opao. Sa manjim brojem raspoloživih podataka, algoritmi koji se bave identifikovanjem potencijalnih novih hroničnih bolesnika na osnovu prikupljenih zahteva postali su manje relevantni, a broj bolesnika koje više nije bilo moguće identifikovati je porastao. U ovom radu prikazali smo unapređenje pomenutih algoritama za sumiranje podataka i identifikovanje hroničnih bolesnika kroz dodavanje novih kriterijuma za pretraživanje, koristeći mogućnosti integracije sa drugim medicinskim informacionim sistemima. Unapređeni algoritam je evaluiran na podacima prikupljenim u Domu zdravlja u Nišu i upoređen sa rezultatima koje je dala inicijalna verzija algoritma.