TERAPIJA BOLA SENZOMOTORNE POLINEUROPATIJE U INFEKCIJI IZAZVANOJ COVID-19 VIRUSOM - Lucic Prokin, aleksandra; Šekarić, Jelena; Krtinić, Dane (Acta medica Medianae, 2023)
Sedamdesettrogodišnji muškarac oboleo je od SARS-CoV-2 sa blagom kliničkom slikom. Desetog dana bolesti javljaju se simetrična distribucija spontanog bola i dizestezija u oba stopala. Inicijalna terapija bola, ordinirana od strane primarne zdravstvene zaštite, nije dala zadovoljavajući efekat. Nova terapija, ordinirana od strane specijaliste medicine bola, podrazumevala je kombinaciju antikonvulziva, antidepresiva i adjuvantne terapije. Time je izvršena delimična, ali ipak zadovoljavajuća redukcija bola. Edukacija/reedukacija službe primarne zdravstvene zaštite u pravcu terapije bola ubrzala bi detekciju i simptomatsko lečenje u ranim fazama infekcije izazvane COVID-19 virusom. Još bolji predlog podrazumevao bi upućivanje ovih bolesnika specijalistima terapije bola.