SKALA CENTRALNE SENZITIZACIJE KOD ZDRAVIH ISPITANIKA I ISPITANIKA SA NEUROPATSKIM BOLOM - Popović, Dunja; Ninić, Nemanja; Vojnović, Larisa; Simić Panić, Dušica; Knezevic, Aleksandar (Acta medica Medianae, 2023)
Skala centralne senzitizacije (engl. Central Sensitization Inventory – CSI) osmišljena je kao instrument za evaluaciju simptoma za koje se smatra da su povezani sa centralnom senzitizacijom. Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita da li postoje značajne razlike u izraženosti centralne senzitizacije, stepenu anksioznosti, depresivnosti i stresa između zdravih ispitanika i ispitanika sa neuropatskim bolom, usled lumbosakralne radikulopatije (engl. painful lumbosacral radiculopathy ‒ PLSR). Ovom studijom obuhvaćeno je 33 ispitanika sa PLSR (prosečne starosti 54,12 godina ± 9,43 godine; 6 (18,2%) žena) i 30 zdravih ispitanika (prosečne starosti 50,87 godina ± 5,64 godine; 12 (40%) žena). Srpska verzija Skale centralne senzitizacije (CSI) korišćena je za ispitivanje stepena simptoma povezanih sa CSI. Za procenu emocionalnog statusa koristili smo srpsku verziju Skale depresije, anksioznosti, stresa (engl. Depression, Anxiety, Stress Scale – DASS 21). Dobijeni rezultati pokazali su značajno veću vrednost CSI skora kod ispitanika sa neuropatskim bolom (t = -7,690, p = 0,000). Statistički značajno gore vrednosti DASS 21 dobijene su kod ispitanika sa neuropatskim bolom u trima supskalama: supskala depresije (t = -2,437, p = 0,018), supskala anksioznosti (t = -3,597, p = 0,001), supskala stresa (t = -3,982, p = 0,000). Stepen izraženosti simptoma centralne senzitizacije, kao i stepen anksioznosti, depresije i stresa, značajno je veći kod ispitanika sa neuropatskim bolom (PLSR) nego u grupi zdravih ispitanika. Ovo treba imati na umu prilikom dizajniranja plana lečenja osoba sa bolnom lumbosakralnom radikulopatijom (PLSR).