BOLEST DEPONOVANJA IMUNOGLOBULINA G4 (IgG4) I GRANULOMATOZA SA POLIANGTISOM KOD DECE: PRIKAZ BOLESNIKA SA NOVIM SINDROMOM PREKLAPANJA - Manojlović, Milena; Lazarević, Dragana; Ratković-Janković, Marija; Stanković, Sandra; Golubović, Emilija; Vojinović, Jelena (Acta medica Medianae, 2023)
Granulomatoza sa poliangitisom, prethodno nazivana Wegenerova granulomatoza, jedan je od glavnih oblika vaskulitisa udruženih sa antitelima protiv citoplazme neutrofila (engl. anti-neutrophil cytoplasm antibody ‒ ANCA) i najčešći vaskulitis malih i srednjih krvnih sudova kod dece. Bolest deponovanja imunoglobulina G4 (IgG4) karakteriše se inflamatornim pseudotumorima uz povišene vrednosti IgG4 u serumu. Pseudotumor orbite kod dece može biti inicijalna klinička prezentacija obaju pomenutih entiteta. U radu je prikazana devojčica sa neuobičajenom pojavom novog sindroma preklapanja ovih dvaju entiteta, koja se inicijalno prezentovala pseudotumorom orbite. Takođe, predstavljeni su izazovi dijagnostičkog postupka i primenjena terapija.