TRIDESETŠESTOGODIŠNJA BOLESNICA TRETIRANA OKLUZALNIM SPLINTOM: PRIKAZ SLUČAJA - Volcheski, Frosina; Petrovska, Jasna; Aleksova Noveska, Elena; Osmani, Valdeta (Acta medica Medianae, 2023)
Ovaj članak opisuje slučaj tridesetšestogodišnje bolesnice koja je zatražila pomoć zbog dugotrajnog bola u predelu temporomandibularnog zgloba (TMZ). Kliničkim pregledom otkriven je bol na levoj strani u predelu TMZ i bol pri otvaranju, žvakanju i palpaciji; primećena je devijacija udesno, kao i klikćući zvuk pri otvaranju. Palpacijom je otkriven bolni osećaj na levom mastikatornom mišiću. Dijagnoza je bila utvrđena na osnovu funkcionalne analize, kliničkog pregleda i anamnestičkih podataka. Doneta je odluka da se tretman započne ordiniranjem stabilizacionog okluzalnog splinta u kombinaciji sa vežbama, fizioterapijom i analgetičkim tretmanom za ublažavanje simptoma, po potrebi. Ovaj protokol imao je za cilj da ublaži bolnu simptomatologiju i omogući opuštanje mastikatornih mišića u određenoj meri, pre ortodontskog lečenja, kako bi se dobila solidna osnova za stabilni ishod ortodontskog lečenja. Na osnovu slučaja prikazanog bolesnika može se zaključiti da se poremećaji temporomandibularnog zgloba (TMZ) mogu lečiti terapijom okluzalnim splintom u kombinaciji sa vežbama i fizioterapijom.