English ZNAČAJ CENTRALNIH DURALNIH SUSPENZIJA KOD BOLESNIKA SA AKUTNIM TRAUMATSKIM EPIDURALNIM HEMATOMOM: PRIKAZ SLUČAJA - Marković, Aleksandar; Ilić, Jovan; Stefanović, Ivan; Nikolov, Vesna; Radisavljević, Miša; Kovačević, Jelena; Stojanović, Nikola; Djordjević, Marija (Acta medica Medianae, 2023)
Traumatski epiduralni hematom (EDH) je potrebno dijagnostikovati što pre i, ukoliko je potrebno, razmotriti njegovo operativno uklanjanje. Cilj našeg rada bio je da ukažemo na važnost postavljanja profilaktičkih centralnih duralnih suspenzija (DS) u cilju obezbeđivanja adekvatne hemostaze. Predstavljamo slučaj šezdesetdvogodišnjeg bolesnika kod koga je postavljena dijagnoza akutnog traumatskog EDH i cerebralne hemoragične kontuzije (CHK). Bolesnik je hitno operisan ‒ tada je učinjena evakuacija EDH i CHK, uz postavljanje perifernih DS. Postoperativni tok zakomplikovao se pogoršanjem stanja svesti bolesnika do nivoa sopora i pogoršanjem levostrane hemipareze, te je načinjen kontrolni CT mozga, koji je pokazao ponovni EDH na mestu prethodne operacije. Sledstveno, bolesnik je reoperisan uz postavljanje višestrukih centralnih DS, a kontrolnim postoperativnim CT-om mozga evidentirana je potpuna evakuacija EDH. Posledično, bolesnik je na otpustu dostigao zadovoljavajući oporavak, sa rezidualnom, diskretnom levostranom spastičnom hemiparezom. Profilaktičke centralne DS važne su za postizanje adekvatne hemostaze tokom operacije pacijenata sa EDH.