RAZVOJNI PUT HININA – ŠTA MOŽEMO NAUČITI IZ ISTORIJE - Jovanović, Aleksandar; Krajnović, Dušanka (Acta medica Medianae, 2023)
Prošlo je skoro više od 200 godina od prvog izolovanja čiste supstance, ali se naučnici i dalje suočavaju sa sličnim izazovima. Hinin, prvi hemoterapeutik u terapiji malarije, jedan je od dobrih primera iz istorije koji svedoči o izazovima u razvoju lekova. Cilj ovog rada bilo je prikazivanje istorije otkrića i sinteze hinina i njegovog značaja za razvoj farmacije i medicine. Sprovedeno je deskriptivno istraživanje korišćenjem sekundarnih izvora podataka tokom septembra i oktobra 2022. godine. Hinin je jedan od prvih lekova čija je efikasnost dokazana u kliničkim istraživanjima. Široka potrošnja ubrzo je dovela do deficita hinina, te su morali da se obezbede novi izvori ove dragocene aktivne supstance. Izazove plantažnog gajenja rešio je razvoj botanike, a izazove hemijske sinteze razvoj organske hemije. Prilikom istraživanja hinina pronađene su brojne farmakološki aktivne supstance, poput kofeina i metilensko plavog, što je pokrenulo revoluciju hemijske industrije i industrije organske sinteze. Sa razvojem rezistencije na antimalarike, hinin ponovo doživljava svoj procvat, jer se pokazao efikasnim i kod rezistentnih sojeva. Hinin predstavlja značajno istorijsko otkriće, koje je uticalo na razvoj mnogih naučnih disciplina ‒ farmacije, medicine i organske hemije, pre svega. Istorija hinina pruža značajnu istorijsku lekciju, koje treba da budemo svesni u današnje vreme, kada se farmacija suočava sa velikim izazovima razvoja novih lekova.