KOMBINOVANA STABILIZACIJA DISRUPCIJE KARLIČNOG PRSTENA UKLJUČUJUĆI TEHNIKU SAKRALNIH ŠIPKI ‒ PRIKAZ SLUČAJA - Merdžanoski, Igor; Trpeski, Simon; Arsovski, Oliver; Kafrandzijev, Igor (Acta medica Medianae, 2023)
Cilj ovog prikaza slučaja jeste ukazivanje na to da je tehnika sakralnih šipki efikasna metoda posteriorne stabilizacije karlice u slučajevima ozbiljnog poremećaja karličnog prstena, kada se kombinuje sa prednjom fiksacionom pločom. Predstavljamo slučaj mlade osobe koja je pretrpela teški poremećaj karličnog prstena (Tip A III prema Tile klasifikaciji), sa sakralnim prelomom, nakon kompresione povrede donjeg dela trupa. U početku je urađena eksplorativna laparotomija, zbog povrede slezine, dok je operacija stabilizacije karlice odložena za pet dana. Operacija stabilizacije karlice podrazumevala je fiksaciju simfize pločom, a potom posteriornu fiksaciju dvema sakralnim šipkama. Nisu zabeležene postoperativne komplikacije. Bolesnik je praćen godinu dana i potpuno se oporavio, vraćajući se na potpuni nivo aktivnosti, kao pre povrede. Posteriorna stabilizacija sakralnim šipkama kod disrupcije karličnog prstena i kombinacija sa prednjom pločom simfize sigurna je i efikasna metoda za lečenje ove vrste povrede.