NAJČEŠĆE KONTRAINDIKACIJE ZA IZVOĐENJE REFRAKTIVNE HIRURGIJE - Zivkovic, Maja; Zlatanović, Marko; Zlatanović, Nevena; Brzaković, Mladen; Hristov, Aleksandra (Acta medica Medianae, 2023)
Preoperativni pregled za refraktivnu hirurgiju izuzetno je važan za osiguranje optimalnog ishoda i sprečavanje komplikacija. Cilj rada jeste da navede najčešće kontraindikacije za refraktivnu hirurgiju, laser-in-situ keratomileuzis (LASIK) i fotorefraktivnu keratektomiju (PRK). U studiji su obuhvaćeni bolesnici u procesu preoperativnog pregleda za refraktivnu hirurgiju. Svi bolesnici prošli su kompletan oftalmološki pregled, kao i topografiju rožnjače i biometriju oka. Dodatni pregledi izvedeni su u slučajevima sumnje na specifičnu očnu ili sistemsku bolest. Od 1238 bolesnika (646 muškaraca i 592 žene, srednja starost 32 godine ± 10,4 godine), operacija refraktivne hirurgije obavljena je kod 743 bolesnika (60%), LASIK kod 367 (30%) i PRK kod 376 bolesnika (30%). Refraktivna hirurgija bila je kontraindikovana kod 327 bolesnika (26%), dok su 102 bolesnika otkazala operaciju. Najčešće kontraindikcije za operaciju bile su: nepravilna rožnjača kod 106 bolesnika (32%), previše strma ili suviše ravna zakrivljenost rožnjače kod 71 bolesnika (22%), nedovoljna debljina rožnjače kod 62 bolesnika (19%), visoka miopija kod 28 bolesnika (9%), visoka hipermetropija kod 19 bolesnika (6%), suvo oko kod 13 bolesnika (4%), početna katarakta kod 10 bolesnika (3%) i manje česte očne i sistemske bolesti kod 18 bolesnika (6%). Na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da su neregularna topografija rožnjače, zakrivljenost rožnjače i nedovoljna debljina rožnjače najčešće kontraindikacije za refraktivnu hirurgiju.